Borsod - Abaúj - Zemplén vármegye

Zemplén és Tokaj csillagtúra – pár napos túra ahogyan mi csinálnánk

tokaj túra nyáron

Alapállomás – Tokaj vagy Sárospatak

Ha kényelmes csillagtúrát szeretnél, érdemes Tokajban vagy Sárospatakon megszállni, innen jól elérhető minden látnivaló, és van gasztroélet is!

Tokaj: hangulatos borváros, sok pincészet, séta a Bodrog partján.

Sárospatak: történelmi város, Rákóczi-vár, szép belváros, termálfürdő.

1. nap – Tokaj felfedezése & borkóstoló
Program:

  • Séta a történelmi belvárosban, Bodrog-parti padokon chill.
  • Látogatás a Tokaji Borvidék Múzeumban.
  • Hajókázás a Bodrogon naplementében (szuper romantikus!).

Gasztrotipp:

  • Ebéd: Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra – helyi alapanyagok, kávéőrület.
  • Vacsora & borkóstoló: Híres pincék, pl. Disznókő, Hétszőlő, Sauska, Szerelmi pincesor – mindegyik más hangulat, de a minőség garantált.
  • Tipp: Tokaji aszú desszertbor + libamáj, vagy egyszerűen egy hidegtál szőlővel, sajttal, dióval = csúcsgasztronómia a szabadban.

2. nap – Sárospatak & Füzér vára
Program:

  • Délelőtt: Rákóczi-vár bejárása, könyvtár, várkert.
  • Délután: autós vagy bringás kiruccanás a Füzéri várhoz – mesébe illő, sziklacsúcson álló erődítmény.
  • Ha belefér, egy séta a Zempléni Nemzeti Parkban (pl. Nagy-Milic környéke).

Gasztrotipp:

  • Reggeli: Sárospataki pékség klasszik – friss kifli és házi lekvár.
  • Ebéd: Vár Café vagy Makovecz étterem.
  • Uzsonna Füzéren: túrós batyu a helyi bolt elől – néha az egyszerű a legjobb.
  • Vacsora visszatérve: Sárospatak pizzéria vagy vendéglő (pl. Borostyán Vendéglő).

3. nap – Hercegkút & Zempléni panoráma
Program:

  • Délelőtt: kirándulás a hercegkúti Gombos-hegyi pincesorhoz – UNESCO világörökségi helyszín.
  • Később: felvonóval vagy túrával a Zemplén Kalandparkhoz (Sátoraljaújhely) – bobpálya, libegő, panoráma.
  • Este: chill a szálláson vagy egy utolsó tokaji sétaborozás.

Gasztrotipp:

  • Borkóstoló Hercegkúton: Götz Pincészet, vagy egy autentikus parasztborozó – sokszor bejelentkezés sem kell.
  • Ebéd: Hidegtál a pincék között, házi kolbász, savanyúság, pogácsa, bor.
  • Vacsora: Újhelyi vagy tokaji étterem – pl. Halra Bor Étterem (halas különlegességek).