A Magyarország Tortája verseny egy rangos cukrászverseny, melyet 2005 óta rendeznek meg évente. A verseny célja, hogy felkutassák és bemutassák a magyar cukrászat legkiválóbb alkotásait, és egyúttal népszerűsítsék a magyar tortákat hazánkban és külföldön is.
A verseny története:
A Magyarország Tortája versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület hívta életre. A versenyre évente nevezhetnek a cukrászdák és a cukrászmesterek saját receptjeikkel. A zsűri a torta ízét, külsejét, eredetiségét és a magyar alapanyagok használatát értékeli.
Tavalyi győztes:
A 2023-as Magyarország Tortája verseny győztese a „SPICCES FÜGE RESPEKTUS” elnevezésű torta lett, Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester alkotása. A torta füge, karamell és tokaji aszú ízvilágát ötvözi.
Az idei verseny:
A 2024-es Magyarország Tortája verseny témája a „Szuperélelmiszer”. A versenyre 31 torta nevezése érkezett. A zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A döntőbe hat torta jutott be:
- Almás-mákos diós csoda: Almás-mákos tésztalap, mákos krémmel töltve, diós crumble-lel borítva.
- Csokis-meggyes varázs: Csokis piskóta, meggyes zselével és csokikrémmel töltve, csokoládéöntettel díszítve.
- Gesztenyés-málnás álom: Gesztenyés piskóta, málnapürével és gesztenyekrémmel töltve, tejszínhabbal díszítve.
- Homoktövises-mézes kísértés: Mézes piskóta, homoktövises zselével és mézes krémmel töltve, homoktövises porral díszítve.
- Levendulás-szilvás öröm: Levendulás piskóta, szilvás zselével és levendulás krémmel töltve, tejszínhabbal és szilvával díszítve.
- Túrós-ribizlis remekmű: Túrós piskóta, ribizlizselével és túrókrémmel töltve, tejszínhabbal és ribizlivel díszítve.
A győztes tortát augusztus 20-án, Szent István napján hirdetik ki.
A Magyarország Tortája verseny igazi ünnepe a magyar cukrászatnak. A versenynek köszönhetően évről évre újabb és ínycsiklandóbb torták születnek, amelyek méltán képviselik a magyar cukrászat kiválóságát.