Belföld, Gasztronómia belföldi ajánlók

Magyarország Tortája Verseny: A magyar cukrászat remekei

Magyarország Tortája Verseny: A magyar cukrászat remekei

A Magyarország Tortája verseny egy rangos cukrászverseny, melyet 2005 óta rendeznek meg évente. A verseny célja, hogy felkutassák és bemutassák a magyar cukrászat legkiválóbb alkotásait, és egyúttal népszerűsítsék a magyar tortákat hazánkban és külföldön is.

A verseny története:

A Magyarország Tortája versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület hívta életre. A versenyre évente nevezhetnek a cukrászdák és a cukrászmesterek saját receptjeikkel. A zsűri a torta ízét, külsejét, eredetiségét és a magyar alapanyagok használatát értékeli.

Tavalyi győztes:

A 2023-as Magyarország Tortája verseny győztese a „SPICCES FÜGE RESPEKTUS” elnevezésű torta lett, Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester alkotása. A torta füge, karamell és tokaji aszú ízvilágát ötvözi.

Az idei verseny:

A 2024-es Magyarország Tortája verseny témája a „Szuperélelmiszer”. A versenyre 31 torta nevezése érkezett. A zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A döntőbe hat torta jutott be:

  • Almás-mákos diós csoda: Almás-mákos tésztalap, mákos krémmel töltve, diós crumble-lel borítva.
  • Csokis-meggyes varázs: Csokis piskóta, meggyes zselével és csokikrémmel töltve, csokoládéöntettel díszítve.
  • Gesztenyés-málnás álom: Gesztenyés piskóta, málnapürével és gesztenyekrémmel töltve, tejszínhabbal díszítve.
  • Homoktövises-mézes kísértés: Mézes piskóta, homoktövises zselével és mézes krémmel töltve, homoktövises porral díszítve.
  • Levendulás-szilvás öröm: Levendulás piskóta, szilvás zselével és levendulás krémmel töltve, tejszínhabbal és szilvával díszítve.
  • Túrós-ribizlis remekmű: Túrós piskóta, ribizlizselével és túrókrémmel töltve, tejszínhabbal és ribizlivel díszítve.

A győztes tortát augusztus 20-án, Szent István napján hirdetik ki.

A Magyarország Tortája verseny igazi ünnepe a magyar cukrászatnak. A versenynek köszönhetően évről évre újabb és ínycsiklandóbb torták születnek, amelyek méltán képviselik a magyar cukrászat kiválóságát.